Çocukların Bakımı Konusunda Görev Paylaşımı

Çocukların Bakımı Konusunda Görev Paylaşımı

Pek çok çit çocuk yetiştirmenin ne kadar zor bir görev olduğunu ancak çocukları doğduktan sonra fark eder. Çocukları akşam kim yatıracak? Derslerine kim yardımcı olacak? Bebeğin altını kim değiştirecek? Kim çocuğa yatmadan önce masal okuyacak? Çocuğu okula kim götürecek? Bunlar ve benzerleri çocuk sahibi pek çok ailenin çatışma yaşadığı konular arasında yer alır. Çocukların yaşlarıyla birlikte tartışma içerikleri değişse de çocukların bakımı konusunda eşiyle görev paylaşımını adil hissetmeyen eşler, bu konudaki sıkıntılarını evliliklerine tartışma olarak yansıtabilirler. Bu konuda eşle yaşanan tartışmalar genellikle şu hususlarda yoğunlaşır:

• Çocukların bakımı konusunda eşlerden birinin daha fazla sorumluluk yüklenmesi • Eşlerden birinin çocuklarla yeterli zaman geçirmemesi • Eşlerden birinin çocukların bakımı konusunda önem verdiği bir konunun diğeri için önemli olmaması Bu konudaki sıkıntıları asgariye indirmek için şunlar yapılabilir:

• Çocuklarınızın bakımı konusunda yaşadığınız sıkıntıyı eşinizle paylaşmaktan çekinmeyin. • Eşinizle bu konu hakkında konuşurken dürüst olmaya gayret edin. Üzerinizdeki sorumluluğun gerçekten sizi sıkan ve yoran yönlerine odaklanın.• Esas sorununuzun ne olduğunu tam olarak değerlendirmeye çalışın. Örneğin çocukların bakımından ziyade işlerinizi zamanında bitirememe, işlerinizi sıraya sokamama, yeterince dinlenememe gibi konular problemlerinizin esas kaynağı olabilir. • Eşiniz çalışmıyor ve evde çocuklarınıza bakıyor da olsa zaman zaman yardıma veya nefes alabileceği aralara ihtiyacı olabileceğini unutmayın. Ona arada sırada bir saat bile olsa uyuyabileceği, dinlenebileceği veya kendine zaman ayırabileceği boşluklar oluşturmaya gayret edin. • Çocukların bakımı tamamen sizin üzerinizde ise ve bu konuda eşinizden yardım alabilmeniz mümkün değilse bir aile büyüğünden veya güvendiğiniz bir komşunuzdan yardım isteyin. Kısa süreli de olsa bu kişinin çocuklarınıza göz kulak olduğu sırada elde ettiğiniz zamanı sadece kendinize ayırın.

Psikolojik olarak kendinizi şarj etmediğiniz müddetçe stresinizi eşinize ve çocuklarınıza yansıtacağınızı unutmayın. Neye ihtiyacınız varsa ona zaman ayırın. Komşularınızla bu konuda karşılıklı olarak da yardımlaşabilirsiniz.

Kaynak:

Canel, A. N. (2012). Evlilik ve aile hayatı. Marriage and family life]. İstanbul, Turkey: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir