Göçmen kadınların sağlığının korunması ve geliştirilmesinde sağlık personelinin ve özellikle hemşirelerin görev ve sorumlulukları vardır. Sağlık bakımı sunanların bölgelerinde yaşayan göçmenlerin özelliklerini bilmeleri, kadınların gereksinimlerini belirlemede ve bakım hizmetini sunmada kolaylık sağlayacaktır. Göçmen kadınların sağlığını koruma ve geliştirmede uygulanabilecek girişimler şu şekilde özetlenebilir.
*Sağlık personeli seks ticareti içinde olan kadını tanımlama ve desteklemede eşsiz bir pozisyona sahiptir. Bu konularda sağlık personelinin eğitilmesi ve bilgilendirilmesi gerekmektedir.
* Klinikler ve politikalar sağlık bakımı kullanımındaki engelleri ortadan kaldırmalı özellikle göçmen bürosuna kayıtlı olmayan kadınlara yardım edilmelidir.
*Sağlık personeli kayıtsız göçmen kadınların sağlık problemleri konusunda bilgilenmelidir.
* Göç ile oluşan bu yeni toplulukların özellikleri sağlık personeli tarafından bilinmesi ve ihtiyaçları olan sağlık bakım desteklerinin sağlanması gereklidir.
* Göçmen kadınların dil problemi çözümlenmeli, en kısa zamanda ülkede konuşulan dili öğrenmeleri konusunda desteklenmeleri gerekir.
* Sosyal güvencelerinin olması sağlanmalıdır.
* Ülkemizdeki göçmen kadınlar çoğunlukla Doğu, Güneydoğu Anadolu’dan ve kırsal alandan kentsel alana göç etmektedirler. Bu bölgelerde yaşayan kadınların çoğunlukla multipar, kontraseptif yöntem kullanmama, adolesan gebelik vb içeren üreme sağlığı konularında desteklenmeye ve yardıma gereksinimleri olduğu bilinmektedir ve sağlık personeli bu konularda göçmen kadınlara yardım etmelidir.
Sonuç olarak; göç büyük bir problem olarak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanmaktadır. Göçün sağlığa olumsuz etkisi, erkeklere oranla kadınları daha çok etkilemektedir. Kadınların sağlığını iyileştirme ile tüm göçmenlerin sağlığı korunmuş olacaktır.
Sağlık personeli içinde hemşireler eşsiz bir pozisyona sahiptir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan ebe ve hemşireler, göçmen kadınların doğurganlıkla ilgili sorunlarını çözmede, kontreseptif kullanmalarında ve perinatal mortaliteyi azaltmada önemli rolünün olduğunu bilmeli ve kadınlara yardım edebilmelidir. Ebe ve hemşirelerin de sağlık sistemi tarafından desteklenmeye, bilgilendirilmeye ve eğitim gereksinimlerinin karşılanmasına ihtiyaçları vardır.
Kaynaklar:
Akdeniz EB, Öz F (2009). Koruyucu ruh sağlığı açısından göç ve kadın. Kriz Dergisi, 17 (1): 27-36.
Deveci SE, Açık Y, Rahman S (2010). Elazığ’ın kenar semtlerinde yaşayan kadınların yaşam koşulları
ve sağlık riskleri. TAF Preventive Medicine Bulletin, 9 (1): 45-50.
İlkkaracan P, İlkkaracan İ (1998). 1990’lar Türkiye’sinde kadın ve göç. Bilanço 98: 75 yılda
köylerden şehirlere kitabı. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları, 305-322.
Kentsel Yoksulluk, Göç ve Sosyal Politikalar (2009). TC Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Kentleşme
Şurası. Ankara.