Cinsel bilgiler sayesinde çocuk, bedenini daha iyi tanır, duyguları ve akran baskısıyla daha iyi baş eder ve en önemlisi cinsellik hakkında bilgisi olan çocuklar kendilerini cinsel istismara karşı koruyabilirler. Ancak cinsellik hakkında konuşmak birçok insan için kolay değildir. Cinsellik hakkında konuşmayı güçleştiren en önemli konu anne babanın buna hazır olmayışlarıdır. Neyi nasıl anlatacaklarını önceden planlamamış: anne babalar daha çok güçlük çekerler.
Çocuklara cinsel ligi anlatırken şu hususlara dikkat edilmelidir:
Cinsellikle ilgili bilgiler erken çocukluk döneminde verilmeye başlanmalıdır. Ancak bu zamanın geçmiş olması, artık bu konuyu konuşmak için geç kalındığı anlamına gelmez.
Çocuk konuşmak istediğinde mutlaka müsait ortam oluşturulmalıdır. Geçiştirmek ve ertelemek uygun değildir. Bu tutum çocuğun yanlış kaynaklardan birçok olumsuz bilgi edinmesine neden olabilir.
Çocuğa karşı açık ve dürüst olunmalıdır. Anne babanın bu yaklaşımı, çocuğun da anne babasına karşı bu konuda dürüst ve açık olmasını kolaylaştırır.
Verilen bilgiler mutlaka doğru ama çocuğun anlayabileceği düzeyde olmalıdır. Örneğin ilk çocukluk çağında “Bebekler nereden gelir?” sorusuna “Bazen anne ile baba birbirlerine sevgiyle sarılırlar. Bu sarılma özel bir anne baba sarılmasıdır. Bebek ancak bundan sonra olabilir.” şeklinde bir açıklama yapılabilir.
8 yaşını geçmiş bir çocuğa ise babanın vücudundan bir tohumun annenin içindeki bir yumurtayla birleştiği ve bunun bebeği oluşturmaya başladığı söylenebilir. Çocuk bu açıklamayı yeterli bulmazsa neyi bilmek istediği açıkça belirlendikten sonra kısa, net, doğru, basitleştirilmiş şekilde cinsel bilgiler aktarılmalıdır.
Verilen bilgiler yaşa uygun olmalıdır. Çocuğun anlamaya hazır olmadığı ya da henüz merak etmediği konuları açıklamak doğru değildir.
Çocukla cinsellik hakkında konuşmaya başlarken tam olarak neyi öğrenmek istediği netleştirilmelidir Örneğin “Sordukların hakkında şu anda ne bildiğini anlatır mısın?” diye sorulabilir. Böylece gereksiz tekrarlardan uzak durulmuş ve varsa çocuğun sahip olduğu ön yargılar ve yanlış bilgiler fark edilmiş olur. Çocuklar aynı şeyi tekrar tekrar sorabilirler. Bu duruma hazırlıklı olunmalıdır. Sorularına gerekli açıklamaları yaptıktan sonra “Bilmek istediğin başka şey var mı?” diye sorulması çocuğun sorularını daha rahat sormasını sağlar.
Cinsellikle ilgili konuşmanın yapılış şekli, çocuk ya da gencin cinsellik algısını etkileyecektir. Bu yüzden konuşmanın olumlu, heyecan verici, eğlenceli geçmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca konunun evlilik ve aile hayatıyla, sevgi ve sadakatle bağlantısı da açık ve olumlu şekilde kurulmalıdır.
⚫ 11 yaş civarında çocuklar erinliğe geçerler. Çocuk erinlikle birlikte gelen bedensel, psikolojik ve sosyal değişimlerle ilgili olarak önceden bilgilendirilmelidir. “Bir süre sonra bedensel, duygusal ve sosyal bazı değişimler yaşayacaksın. Bu senin yetişkin hayatına geçişle ilgili ilk adımın olacak. Seni ne tip değişimlerin beklediği hakkında neler biliyorsun?” şeklindeki bir giriş sayesinde hem çocuğun zaten bildiği şeyler gereksiz yere tekrar edilmemiş olur hem de yanlış bilgiler varsa düzeltilebilir. Ayrıca çocuk konu hakkında konuşmak için hazırlanmış olur.