Türk Silahlı Kuvvetlerinde kadrolu sosyal hizmet uygulamaları son zamanlarda dikkati çekmektedir. Başlangıçta askeri hastanelerde göreve başlayan sosyal hizmet uzmanlarının farklı branşlarda da görev yapmaya başladığı görülmektedir. Sosyal hizmet uzmanlarının diğer disiplinlerde çalışan uzmanlarla birlikte görev yaptığı birimler;
• GATA’ya bağlı Sosyal Hizmet Uygulamaları
• TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkez Başkanlığı
• Rehberlik ve Danışma Merkezleri (RDM)
• “TELE-NET Telefonla Danışma Hattı”
• “Alo Mehmetçik Hattı” Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) koruyucu ruh sağlığı hizmetleri, Rehberlik ve Danışma Merkezleri (RDM) vasıtasıyla yürütülmektedir.
TSK bünyesinde 392 adet Rehberlik ve Danışma Merkezi (RDM) bulunmakta, bu merkezlerde; 30’u subay, 431’i yedek subay ve 106’sı sivil memur olmak üzere 567 psikolog / psikolojik danışman; 140’ı RDM astsubayı (sosyal hizmet eğitimleri olmayıp idari işlemlerde görev yapmakta) olmak üzere toplam 707 personel görev yapmaktadır (Gen. Kur. Bşk.lığı web sitesi). TSK’ya katılan personel, askerlik şubelerinde son yoklamalarında yapılan muayenelerinden itibaren, takibe alınmakta ve sorunları tespit edilenlere gerekli işlemler her aşamada ve askerlik hizmetleri süresince sürdürülmektedir. TSK genelinde hizmet veren ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığı bünyesindeki uzman personel (Psikiyatrist, Psikolog ve Sosyal Hizmet Uzmanı) tarafından işletilmekte olan “TELE-NET Telefonla Danışma Hattı” yanında, RDM personeli kontrolünde faaliyet gösteren “Alo Mehmetçik Hattı” aracılığı ile 7 gün 24 saat esasına göre hizmet verilmektedir (Gen. Kur. Bşk.lığı web sitesi). Personelin birliğe katılımına müteakip, birlik komutanlarınca; ailelerle mektup ve telefonla iletişim kurularak, askerlik hizmeti boyunca çocukları hakkında bilgi alabilmeleri amacıyla irtibat numaraları verilmektedir. Ayrıca vatani hizmetlerini yapmakta olan evlatlarının, her türlü durumu (ödül, ceza, hastalık, vb.) hakkında bilgi alabilmeleri veya evlatları hakkında komutanlarına ve RDM uzmanlarına bilgi verebilmeleri maksadıyla, 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren “Aile İletişim Merkezleri“ teşkil edilmiştir (Gen. Kur. Bşk.lığı web sitesi).