Bu yazıda sosyal hizmet lisans bölümünü tamamlayan öğrenciler için kariyer olanaklarının neler olduğunu aktarmaya çalışacağız.
Sosyal hizmet birey, aile ve toplumla ilgilenen bir alan olup, bu gruplar içerisinde dezavantajlı konumda olanları güçlendirmeyi hedefleyen ve bu amaçları arabuluculuk, savunucu, eğitici vb.rolleriyle her birey ve gruba özel olarak mikro, mezzo ve makro düzeyde planlı müdahalelerle gerçekleştiren akademik bir disiplindir.
4 yıllık sosyal hizmet lisans öğrenimi sonucu mezun olanlar sosyal çalışmacı unvanı alır. Şu anda 91 üniversitede sosyal hizmet bölümü bulunmaktadır.
Sosyal Hizmet bölümünden mezun olanlar için 4 alanda istihdam imkanı bulunmaktadır.
KAMU | Özel Sektör | Akademi | STK ve Uluslararası Kuruluşlar |
A ve B kadrolarda memur, sözleşmeli personel (4b)ve işçi (4d) ek dersli personel | Sözleşmeli sosyal çalışmacı(4a) | Araştırma görevlisi Öğretim elemanı | Kızılay, Yeşilay, dernek ve vakıflar BM, Unicef.. |
Kamuda Çalışma
Hangi kurumlarda?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (huzurevleri, çocuk evleri, engelli rehabilitasyon merkezleri, sosyal hizmet merkezleri, şiddet önleme ve izleme merkezleri)
Adalet Bakanlığı ( Aile ve Çocuk Mahkemeleri, Cezaevleri, Denetimli Serbestlik İl Müdürlükleri vb.)
Sağlık Bakanlığı (Hasta hakları birimi vb.)
Gençlik ve Spor bakanlığı(sosyal çalışmacı yurt yönetim memuru vb)
Göç İdaresi, AFAD, TİKA, RTÜK vb.
Belediyeler(engelsiz yaşam merkezleri), Üniversiteler (hastaneler)
Kamuda A kadro ve B kadro olmak üzere iki tip yerleşme bulunmaktadır. B kadro düz memurluk olarak bilinir A kadro ise kariyer memurluğudur. A kadro uzmanlık, müfettişlik, kontrolörlük, denetmenlik gibi meslek unvanlarıdır. Bu kadrolara girmek için her yıl yapılan KPSS sınavına girilebilir. Bununla birlikte en az 70 puan olmak üzere dil puanı gerekmektedir. Puanlarla birlikte mülakata girilerek kadro kazanılır. Uzmanlık kadrosunda uzman yardımcısı olarak göreve başlanır ve uzmanlık tezi yazılması sonucu unvan kazanılır.
B kadro memurlukta sosyal çalışmacı unvanı ile atama yapılır. Sosyal çalışmacı olarak atanmak için çift yıllarda yapılan sınavlara girmek gerekmektedir. 4177 nitelik kodu kullanılarak tercih yapılır. Dil puanı istenmez ancak bazı kurumlar mülakata tabidir.
B kadro olarak sosyal çalışmacı dışında atanabilecek kadrolar da bulunmaktadır. 4001 nitelik kodu kullanılarak tercih yapılabilir.
Özel Sektörde Çalışma
Bir kurumda 4a sözleşmeli personel olarak çalışılabilmektedir. En çok alımlar huzurevleri, engelli bakım merkezleri ve kreşlerde olmaktadır. Kpss gerekmezken temel beceriler ve deneyim n planda olmaktadır.
Kendi işini yapma fırsatı da bulunmaktadır. Bu noktada Aile danışmanlığı, oyun terapistliği, cinsel terapist gibi ilgili alanlarda eğitimler alınarak danışan kabul edilebilmektedir.
Lisans mezuniyetini kullanarak diğer sektörlerde de farklı isimlerde işler yapılabilmektedir (uçak firmaları, gemi firmaları, şirketler..)
Akademide Çalışma
Lisansüstü eğitim sırasında ve sonrasında da iş bulma imkanı bulunmaktadır. Yüksek lisans ya da doktora öğrencisiyken araştırma görevlisi eğitim tamamlanması durumunda ise Dr. öğretim üyesi olarak görev yapılmaktadır. araştırma görevlisi olarak çalışmak için ALES ve yabancı dil puanına (YÖKDİL, YDS vb.) sahip olmak gerekmekle birlikte mülakat ve özel şartlar üniversite tarafından istenebilmektedir.
Sosyal hizmet bölümünden mezun olan öğrenciler “Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Sağlık Yönetimi, Kadın araştırmaları, Göç Çalışmaları, Engellilik Çalışmaları, Çocuk Hakları, Manevi Danışmanlık (Bilimsel hazırlıkla diğer programlar, multidisipliner ve interdisipliner programlar) gibi alanlarda lisansüstü eğitim ve çalışma yapabilir.
STK’larda Çalışma
STK’larda çalışmak için dil bilmek ve saha deneyimi sahip olmak tercih sebebi olurken güncel durumda ihtiyaç duyulan diller çerçevesinde kendini geliştirmek gerekmektedir. Örneğin ülkemizin göç coğrafyası olmasından dolayı Arapça, Peştunca; Ukrayna Savaşından dolayı ülkemize sığınan bireyler için Ukraynaca gibi.
Hangi STK’larda Çalışılabilir?
Kamuya Yararlı Dernekler; Kızılay, Yeşilay vb
Uzmanlık alanı olan dernekler; Kadın, Çocuk, göç vb. alanlarda uzmanlaşan dernekler örneğin ASAM
Vakıflar; Lösev, İKGV, Otizm vakfı, Maya Vakfı vb.
Araştırma Merkezleri; Ör; Çocuk koruma ve araştırma merkezleri (ÇOKMED)
Uluslararası Kuruluşlar;