Engelsiz Vizyon belgesi (2030)

Engelsiz Vizyon belgesi (2030)

Ülkemizin 2030’a kadar engellilik alanındaki politika, program ve hizmetlerini ortak bakış açısıyla yönlendirmeyi sağlayacak üst düzey bir politika belgesidir. Ülkemizde engellilerin haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda yasal, kurumsal ve uygulamaya yönelik yapılması gerekenlerin hak temelli ve sosyal içermeci bir yaklaşımla daha güçlü bir iş birliği ve koordinasyonla gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.

2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nin hedefi, anaakım ve engellilik alanına özgü hizmetlere bütüncül ve yönlendirici bir çerçeve sağlamak ile engelli bireylerin kendileri ile ilgili politika oluşturma ve uygulama süreçlerine dâhil olmalarını sağlamaktır.

Engellilerin, eşit vatandaşlar olarak potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için 8 politika alanı üzerine inşa edilen ‘Engelsiz Vizyon’ 8 amaç, 31 hedef ve 107 eylem alanından oluşmaktadır. Engelsiz Vizyon Belgesi “İçermeci ve Erişilebilir Toplum”, “Hakların Korunması ve Adalet”, “Sağlık ve İyilik Hali”, “Kapsayıcı Eğitim”, “Ekonomik Güvence”, “Bağımsız Yaşam”, “Afet ve İnsani Bakımdan Acil Durumlar” ve “Uygulama ve İzleme” olarak 8 başlık altında, 31 hedef ve 107 eylem alanından oluşmaktadır. 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi’nin amaç ve hedeflerinin 3’er yıllık eylem planları ile uygulanması öngörülmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir