Irksal Etnik Azınlık Farklılıkları Genel Görüşme Becerileri

Irksal Etnik Azınlık Farklılıkları Genel Görüşme Becerileri


Bazen müracaatçı ve etnik azınlıktaki müracaatçıların sözsüz iletişim kuralları muhtemelen farklılık gösterir. Örneğin Japon kültüründe bir gülümseme utanç ve kaygıya işaret edilebilir. Danışman korkutucu bir deneyimi hatırlatan Japon bir müracaatçının gülümsemesini yanlış yorumlayabilir (Sue ve Sue, 2008).
Sözlü olmayan davranış düzenleyen kurallar bizim bilinçli farkındalığımızın genellikle dışındadır. Bir görüşmede bireyin sözlü olmayan davranış kuralları takip edilmediğinde yoğun bir rahatsızlık hissi uyanır. Bu rahatsızlığın kaynağını açıkça belirtmek zor olabilirken bir şeylerin doğru olmadığı hissinin olması muhtemeldir. Danışman bir farklılık belirdiğinde müracaatçının sözsüz davranış kurallarına adapte olmak mecburiyetindedir. Müracaatçının rahatsız olduğu görüldüğünde geri bildirimin istenmesi tavsiye edilebilir (Hill, 2009).
Araştırmalar etnik azınlıktaki müracaatçıların problem çözmeye odaklanan görüşme tekniklerine diğer tekniklerden daha olumlu karşılık verdiğini göstermektedir. Müracaatçının düşünce ve davranışları hakkında derin sorular sormak öğüt ve öneri sunmak ve beceri eğitimi kullanmak azınlıktaki müracaatçılar arasında olumlu görüşme sonuçları ile birleştirilmiş problem çözme tekniklerine örnektir bu tespitin nedenleri tam belli değildir. Genel olarak ilişkinin yapısındaki ve sürecindeki kültürel değişkenler psikolojik sıkıntı için yardım aramaktan dolayı damgalanmayı göze alma derecesi ve namları açıklayıcı bir iletişim için katkıda bulunan faktörlerden olabilir.
Etnik azınlıktan bir müracaatçı danışmanın faydalarını bilmediğinde ve bu konuda şüpheci olduğunda müracaatçın yeni bilgi veya yeni fikirler olarak algılayabileceği ve kültürel olarak uyumlu bilgi ve tavsiyelerle müracaatçının katılımına olanak tanınabilir. Bu hediye müracaatçının gelecek görüşmeye katılımını motive ederek ona danışmanlığın faydasını gösterir. Beyaz kıyım tarihi bilgisi ile görüşmeye yaklaşan Afro Amerikan müracaatçıların güvensizliğini azaltmak için danışmanların kendilerine açması ya da tavsiyeye vermesi kişisel duygularını ve düşüncelerini dolaylı olarak açığa çıkarması gerekebilir.

Etnik temelli ayrımcılığın hedefi olan Afra Amerikan müracaatçıların danışmanın güvenilir olduğu hükmünü vermeden kendilerini açmaları mümkün değildir. Danışmanın dolaylı olarak kendini açmaya gönüllü olması tavsiyeler veya yorumlar ya da doğrudan kişisel bilgilerini paylaşarak belki etnik azınlığa mensup müracaatçının danışmanla ilişkisini de algıladığı güç ve ayrıcalık farkının bir ölçüde azaltabilir.
Bu muamele bir güven duygusunun başlamasına ve müracaatçının gardına düşmesine katkıda bulunabilir. Üstü kapalı etnik temelli ön yargıların şimdiki ve geçmiş sosyal politik çevrenin danışmana etkisini devam etmesi sebebiyle beyaz danışman ve etnik azınlıktan müracaatçı arasındaki ilişkide gerilim ve çatışma olma ihtimali yüksek olur. Görüşmenin başlangıcında roller beklentiler ve istekler hakkında gerçekleştirilen açık iletişim ve müracaatçının yöntemler konusundaki geri bildirimi faydalı olmaktadır. Müracaatçı endişeleri hakkında geri bildirimde bulunma konusunda fırsat sağlamak, belirlenmiş ihtiyaç alanlarını söyleme konusunda etkinin azınlıktaki müracaatçıyı cesaretlendirir. Aramalara hemen geri dönmek, görüşmeye vaktinden başlamak, dikkatle dinlemek ve özellikle beyaz danışmanların saygısızlık göstermesine karşı hassas olduğu belli olan müracaatçılara ilgi gösterme basit nezaket eylemleridir (Chang, 2009).

Kaynak: Kadushin, A. Kadushın G. 2029. ” Sosyal Hizmette Görüşme Teknikleri” Nika Yayıncılık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir