Dijital Oyunlar Bağımlılığı

Dijital Oyunlar Bağımlılığı

Bilişim teknolojileri insanların eğlence kültürlerini değiştirmiştir. Beraber aynı mekanın zamanı ve duyguyu paylaşan bireylerin yerini kendisini hiç tanımadığı insanlarla sanal ortamlarda eğlenceler yer almıştır.
Bilgisayar video ve elektronik oyunlar olarak tanımlanan dijital oyunlar görsel bir ortamla birlikte bireylere sunulmakta ve bilişsel duyusal sosyal ve fiziksel açıdan bireyleri kolay bir şekilde etkilemektedir. Zamanının bir çoğunu boyunları ile geçiren bir bireyin gerçek yaşam ile sanal ortamda birbirine karıştırmasına ve sosyal hayattan kopmasına neden olabilmektedir. Ayrıca bu durum günlük yaşantıda gereksinim duyulan bir takım ihtiyaçlarının zamanında giderilmemesine ve bazı davranış bozukluklarının ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Böylece aşırı derecede dijital oyun oynanması bağımlılığa yol açılabilmekte ve günlük yaşantıya olumsuz etkileyebilmektedir.

Dijital oyunlar sadece bilgisayar internet bağımlılığını arttıran bir unsur değil aynı zamanda özellikle çocuklara ve gençlere sübliminal mesajlar verilerek zihin dünyaları zehirlenmektedir. Algı operasyonları yapılarak sürekli düşman üretmektedir. Örneğin çok masum gibi gözüken birçok oyuna baktığımızda bunları hemen görebiliriz. Devil May Cry 3 adlı oyunda Müslümanların kutsal evi olan Kabe’nin kapısı kötülüğün ve şeytani türevlerin giriş kapısı olarak kullanılmaktadır. Redident Evil 4 adlı oyunda Hz peygamberin kabrinin kapısı Mescid-i Nebevi zombilerin karakterlere saldırmadan önceki büyük giriş kapısı olarak tasvir edilmiştir. Bu piyasada üretilen dişler oyunlarda verilen imaj Müslümanın katil hırsız kadın tüccarı ahlaksız ve benzeri kimseler olduğudur.
(Bkz. T.C. Gençlik ve Spor bakanlığı, 2016)

Oyundan diş ellerinden içerikleri ile kimi zaman eğlenmek kimi zaman boş vakit geçirmek kimi zaman da kendini gerçekleştirmek için oynanırken diğer taraftan oyun severlerde ötekileştirmeye ve nefret söylemine de zemini hazırlanmaktadır. Yarıştan aksiyona maceradan simülasyona değişik kategorilerdeki birçok dijital oyunda maalesef ırkçı faşist Van’dan pornografik ve benzeri pek çok olumsuz içeriye rastlanmaktadır. Yine aynı zamanda İslam düşmanlığı da bu oyunlarda pompalandığı görülmektedir (Cıngı, 2018).

Kaynak: Daşlı Y. 2019. Sosyal Sorunlarda Güncel Tartışmalar. Anı Yayıncılık. Ankara

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir