Madde bağımlılığı ilaç niteliğine sahip bir maddenin beyin etkilenmesinden kaynaklanan maddenin keyif verici etkilerini duyumsamak veya yokluğundan kaynaklanan huzursuzluktan sakınmak için devamlı veya periyodik olarak madde maruzu ve bazı davranış bozuklukları ile karakteri de bir beyin hastalığı olarak tanımlanabilir (Uzbay, 2009). Madde kullanımı bir uyuşturucunun ya da bağımlı yapıcı maddenin düzenli ya da aşırı bir şekilde kullanılmasıdır.
Madde bağımlılığı sahte iyi oluş hali veren bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel ruhsal ve sosyal sorunlara rağmen madde alımının devam etmesi ve madde alma isteğinin durdurulamaması durumudur (TBMM, 2008:13).
Kişinin kullandığı maddeyi birçok kez bırakma girişiminde bulunmasına rağmen bırakamaması, giderek madde dozunu artırması, kullanmayı bıraktığında yoksunluk belirtilerini ortaya çıkması, zararlarını görmesine rağmen madde kullanmayı sürdürmesi, zamanın büyük bölümünü maddelere geçirmesi ile ilgili belirli bir durumdur.
Bağımlılık yapan madde türleri her geçen gün artmakta ve el yapımı madde sesli çoğalmaktadır. Bu maddeler elde edildiği kaynağa göre doğal kaynaklı maddeler ve sentetik maddeler olarak ikiye ayrılmaktadırlar.
Bağımlılık yapıcı maddeler şu şekilde sınıflandırılabilir:
📍Sigara
📍Alkol
📍Opiyatlar: morfin eroin, kodein, metadon, meperidin.
📍 Uyarıcılar: Amfetamin, kokain, metadon, meperidin.
📍Merkezi sinir sistemini baskılayanlar: Barbitüratlar, meprobomat.
📍Benzodiazepinler: diazen, xanax, ativan, rivotril, rohypnol vb. alkol, akineton.
📍Halüsinojenler: LSD, meskalin, psilocybin, DMT, DET, DOM, MDA
📍Uçucu maddeler: Tiner, benzen, gazolin, glue.
📍Esrar ve benzerleri.
📍Fensiklidin.