Din ve stresle baş edebilme arasında nasıl bir ilişki vardır?
Akut bakım hastanesinde kabul edilen 850 tıbbi hasta çalışmasında dinle baş etme yolu ile düşük depresyon arasında bir ilişki bulunmuştur (koeng ve diğerleri,1992). Dinle baş etme yolu stresin yoğun olduğu zamanlarda genellikle faydalıdır örneğin bir çalışmada bireyler yoğun stres yaşayanlar ve az stres yaşayanlar olmak üzere ikiye ayrılmıştır (Manton,1988).
Yoğun stresli grupta dinsel destek düşük depresyon ve yüksek göstergeyle ilişkilidir. Bu ilişki düşük stres grubunda bulunmamıştır. Son yıllarda yapılan bir çalışma din insanların yaşamlarında önemli bir yön olduğundan insanlar sık sık dua ettiğini ve olumlu dini temelli inançları olduğunu, telaşlandığını az sinirlendiğini ve daha düşük seviyede bir sebepleri olduğunu göstermiştir (Rosmain, krumrei&andersson,2009).
Yakın zamanda yapılan bir başka çalışmada diğerleri ile birlikte olmadığı ve dini gruba dönmeye içeren baş etme yöntemlerinin kendi yönlendirdiği basit yöntemlerine kıyasla psikolojik uyumla ilişkisinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Din ile baş etme stratejisi arasındaki ilişkinin incelendiği anlamlandırma yoluyla başa çıkma olarak adlandırılan bir yaklaşımla özellikle sevilen birisi öldüğünde kronik stres zamanlarından stresli durumların anlamını değiştirmek için inançları değerleri ve amaçları içermektedir.
Crystal Park’in görüşünde dinler kişiler sevdikleri insanları kaybettikten sonra dindar olmayanlara kıyasla inançlarını, deneyimlerini ve amaçlarını daha çok yaşarlar. Sonuç olarak dindar olan kişiler kayıplara daha iyi uyum gösterir. Başlangıçta din sevilen insanın ölümü ile ilgili daha depresif duygularla ilişkilidir ancak zaman geçtikçe dindar insanlar hayatlarında anlam aradıklarında depresif duyguları azalır. Böylece din matemdeki insanların kayıplarını yeniden şekillendirerek ve kişisel gelişimini sağlayarak anlam sistemini oluşturur. Sosyal hizmet çerçevesince düşünüldüğünde sosyal hizmet uzmanlarının bu manevi gücü atlamaması gerekir. Çünkü sosyal hizmet uzmanları müracaatçıların başa çıkma kapasitelerini artırarak onları güçlendirmeyi amaçlarlar. Bu amaç doğrultusunda maneviyat figürünü değerlendirmek de anlamlı olacaktır.