Sosyal İnceleme Raporu

Sosyal İnceleme Raporu

Bu rapor sosyal hizmet uygulaması dersi kapsamında öğrenciler tarafından hazırlanmış olup ideal sosyal inceleme raporunun nasıl olmasına dair bir iddia taşımamaktadır. Raporda yer alan bilgi ve olaylar öğrenci tarafından doldurulmuştur.

KURUMU                 : Rize Gençlik Merkezi

RAPOR TARİHİ     : 2021

RAPOR NO              : ***

MÜRACAATÇININ

Adı Soyadı                 :  Mine SEVİLMİŞ

TC Kimlik Nosu       : ***

Anne / Baba Adı       : Sonay/ Mustafa

Doğ. Yeri-Tarihi       : Ordu/ 20.04.1987

Cinsiyeti                    : Kadın

Medeni Durum         : Boşanmış

Öğrenim Durumu     : Önlisans

İşi                               : Sekreter

İş Adresi                    : Piriçelebi, Anafartalar Caddesi

Sosyal Güvencesi      : SGK

Aylık Gelirleri           : 4500

İkamet Adresi           : Müftü mahallesi, Şahin sokak, Peri apartmanı

HİZMETTEN YARARLANACAK BİREYİN

Adı Soyadı                 : Kerem TEKİN

TC Kimlik Nosu       : ***

Anne / Baba Adı       : Mine/ Sedat

Doğ. Yeri-Tarihi       : Rize/ 10.10.2011

Cinsiyeti                   : Erkek

Medeni Durum        : Bekar

Öğrenim Durumu    : Okuyor

İşi                               : –

İş Adresi                    : –

Sosyal Güvencesi      : SGK

Aylık Gelirleri           :

İkamet Adresi           : Müftü mahallesi, Şahin sokak, Peri apartmanı

SOSYAL İNCELEMENİN

Yapıldığı Yer             : Rize Gençlik Merkezi

Nedeni                       : Odaklanma problemi

Bilgi Kaynakları      : Hizmetten yararlanacak bireyin  annesi ve kendisi

GENEL TANITIMI: Kurumdaki satranç kursu öğretmeni odaklanma ve dikkat dağınıklığı yaşayan öğrencisi için sosyal servisimize başvuruda bulunmuştur. 10 yaşındaki öğrencisinin kursa başladığından beri oyuna odaklanamadığı yaptığı hamleleri destek alarak gerçekleştirdiği gözlenmiş ve tarafımıza iletilmiştir. Öğrenci 10 yaşında olduğundan onunla görüşme yapabilmemiz için vasi izni gerektiğinden ailesi aranmış öncelikli olarak öğrencinin ailesi ile görüşülmüştür. Hizmetten yararlanacak bireyin annesi, aile yaşantısı ve müracaatçı hakkında bilgiler vererek görüşme yapabilmemiz için sözlü ve yazılı beyanda bulunmuş ve görüşme süreci başlamıştır. Görüşme süreci sonrasında bu rapor hazırlanmıştır.

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ: Birey uyaranlara tepki vermeyen, sessiz, sorulara cevap verirken dikkati çabuk dağılan, etrafı incelemeyi seven, giyimine önem veren, kuruma gelmekten hoşlanan, zor arkadaşlık kurabilen, karşısındaki kişiye alıştığında kendini açabilen bir bireydir.

EKONOMİK DURUM: Kerem TEKİN annesi ile birlikte yaşadığından aylık gelirleri 4500 Türk Lirası olup hayatlarını idame ettirmeye yeterli ve uygundur. 

ÖĞRENİM DURUMU: Kerem TEKİN ilkokul dördüncü sınıf öğrencisidir.

SAĞLIK DURUMU: Kerem TEKİN’in tanı konulmuş bir hastalığı bulunmamaktadır.

SABIKA DURUMU: Kerem TEKİN’in sabıka kaydı bulunmamaktadır. 

AİLE ve SOSYAL YAŞANTISI:  Kerem TEKİN ailenin ilk çocuğudur. Kardeşi bulunmamaktadır. Bireyin ebeveynleri  evliliklerinin onuncu yılında boşanmışlardır ve hizmetten yararlanacak bireyin velayeti annesine verilmiştir. Boşanma sürecinden önce kavga ve psikolojik şiddetin yoğun olduğu bir ev ortamı olduğu hizmetten yararlanacak bireyin annesi tarafından beyan edilmiştir. Ev ortamı içerisinde de yaptığı işe odaklanamayan, çok fazla konuşmayan ve sorulan sorulara kısa yanıtlar veren birey annesi tarafından fark edilmiş ve değişimi sağlanması için iletişime girilmeye çalışılsa da başarısız olunmuştur. Okul içerisinde sadece öğretmenleri ve sıra arkadaşı ile iletişime geçen bireyin fazla arkadaşı olmadığı bilgisi sınıf öğretmeni tarafından alınmıştır.

YAŞANILAN KONUT DURUMU:  Yaşanılan konut iki oda, bir salon, bir mutfak, bir banyo ve bir tuvaletten oluşan müracaatçının annesine ait olan bir apartman dairesidir. İkinci kattadır. Doğalgaz ile ısı sağlanmaktadır. Evin yapısı eski ve yaşanılan iklim koşulları nedeniyle bazı odalarda rutubete rastlanmıştır. Bina çevresi güvenlidir, yakınında market bulunmaktadır ve binaya ulaşım kolaydır.

DEĞERLENDİRME ve SONUÇ:  Kurumdaki satranç kursu öğretmeni odaklanma ve dikkat dağınıklığı yaşayan öğrencisi için sosyal servisimize başvuruda bulunmuştur. 10 yaşındaki öğrencisinin kursa başladığından beri oyuna odaklanamadığı yaptığı hamleleri destek alarak gerçekleştirdiği gözlenmiş ve tarafımıza iletilmiştir. Öğrenci 10 yaşında olduğundan onunla görüşme yapabilmemiz için vasi izni gerektiğinden ailesi aranmış öncelikli olarak öğrencinin ailesi ile görüşülmüştür. Kerem TEKİN’in annesi, aile yaşantısı ve müracaatçı hakkında bilgiler vererek görüşme yapabilmemiz için sözlü ve yazılı beyanda bulunmuş ve görüşme süreci başlamıştır. Görüşme süreci boyunca birey kendini zor açmıştır. Daha iyi açabilmesi ve düşüncelerini ifade edebilmesi için görüşme sürecinde metaforlar kullanılmıştır.  Terapide metafor kullanırken kitap ve masallarda hayvan karakterlerin olması, bireylerin dışındaki üçüncü alanını dinlemek daha etkili olacağından görüşme sürecinde birey kendini kitap ve resimler üzerinden ifade etmiştir. Görüşme sürecinde alınan bilgiler ve bireyin ebeveyniyle yapılan görüşmeleri ışığında müracaatçı bireyin daha etkili danışmanlık süreci geçirebilmesi ve değişiminin sağlanması için bireyi ve annesini psikoloğa yönlendirerek terapi sürecinin takibi sağlanmıştır. 

Görüşme süreci boyunca bireyde gelişim kat edilse de yaşanılan sorunun sadece odaklanma problemi olmadığı bireyin küçük yaştan itibaren gelişim dönemi etkisi ile de yaşanılan olaylardan etkilenerek travmaların oluştuğu fark edildiğinden yönlendirme yapmak daha doğru bir karar olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir