Proje Örneği

Proje Örneği

Projenin Başlığı: Engelsiz Bir Gün 

Projenin Gerekçesi: Toplumdaki önyargılar, yanlış düşünceler ve engelli bireylerin toplum içinde yaşadığı zorluklar ve olumsuzluklar sebebiyle bu projeyi yapmaya karar verdik. 

Projenin Hedefleri: Toplumda çeşitliliğin vermiş olduğu olumsuz, ön yargı barındıran düşünce yapısını değiştirebilmek, farkındalığı sağlamak ve bu düşünceleri toplum kültürüne empoze etmek. 

Her gençlik merkezi gönüllüsünün farkındalığa sahip olup bu projenin devamlılığını sağlamak. 

Sürdürülebilir değişmeyi ve gelişmeyi hedeflemek. 

Engelli bireyleri ve toplumu güçlendirmek. (Güçlendirme ve sistem yaklaşımı) 

Hedef Grup(lar): Toplumun genelinden özeline (tümdengelim) her birey. 

Projenin Uygulanacağı Yer(ler): Gençlik Merkezleri 

Projenin Yaklaşık Maliyeti: 200-250 TL 

Projenin Süresi: 16.11.2021-19.11.2021 (Proje gerçekleşmeden önceki planlama süresi ve projenin gerçekleştiği gün sayısı) 

Hedef gruplar/ yararlanacaklar üzerinde beklenen etki: Farkındalık, özgüven, bilinçlenme, salt ve kalıp düşüncelerden kurtulma, sosyal etkileşimi arttırma, sosyal becerilerin kazandırılması ve sosyal eşitlik. 

Projede Temel Faaliyetler: Projeye karar verilmesi, projenin sürecinin hazırlanması, proje bütçesinin ayarlanması, proje kapsamında yapılacak etkinliklere karar verilmesi, müracaatçının belirlenmesi ve ön görüşme yapılması, proje süresince ki ulaşımın ayarlanması ve planlanan faaliyetlerin gerçekleştirilmesi.

Faaliyetlerin ayrıntılı açıklaması: Engelsiz bir gün projesi için gençlik merkezinin eski üyelerinden olan T.K. ile iletişime geçildi ve proje kapsamında bilgilendirme yapıldı.  Ailesinin onayı ile projeye dahil olan T.K.  babası ile kuruma geldi tanışıp sohbet ettik neler yapacaklarımızı anlattık ailesi olmadan tek başına ilk kez dışarı çıkacağını söyledi heyecanlı görünüyordu. Babası kurumdan ayrıldıktan sonra kurum aracı ile hep birlikte Ziraat çay bahçesine kahvaltıya gittik engelli rampası sayesinde zorluk çekmeden istediğimiz yere kadar çıktık sonra T.K. ile bir bağ kurmak için birbirimize sorular sorduk ortak  alanlarımızı keşfettik aynı yaşlarda olduğumuzdan dolayı T.K. bize karşı daha samimiydi. Annesinden ve  kız kardeşlerinden bahsetti. İki kız kardeşi olduğunu, onları çok sevdiğini  ağabey olma duygusunun çok başka bir his olduğunu dile getirdi. Annesinin hemşire olarak çalıştığını söyledi. Babasından pek bahsetmedi. Bizlerde kendi ailemizden bahsederek karşılıklı güven bağını arttırmak istedik sonra ona hayallerini ve yapmak istediklerini sorduk oyuncu olmayı istiyordu. Ziraat çay bahçesinden sonra Kıbledağını görmeyi çok istediğini söyledi biz de kurumu bilgilendirerek Kıbledağını görmesini sağladık çok yüksekte ve taşlık bir alan olduğu için T.K.’yı götürmekte zorlandık ama orada bulunmak ve arkadaşlarının sürekli bahsettiği manzarayı  da gördüğü için çok mutlu olduğunu söyledi. Sonrasında sahile giderek hep birlikte yemek yedik bugünün anısına hayallerini yazabileceği  bir hatıra defteri hediye ettik. Hatıra defterine  bu güzel gün için düşüncelerimizi yazdık. Yemeklerimizi yedikten sonra kuruma geldik kurumu dolaştık müdür bey ile görüştük. Müdür bey T.K.’ya müdür olsan bu kurumda neyi değiştirmek istediğini sordu. T.K. kurumdaki engelli rampasının daha geniş olması ve engellilere yönelik daha çok faaliyet  yapılmasını istediğini dile getirdi. Müdür bey görüşlerini dikkate alacağını söyleyerek bizi uğurladı. Sonrasında T.K. oyuncu olmak istediğini söylediği için kurumdaki tiyatro salonuna gidip  sahnede doğaçlama oyunlar oynadık T.K.’nın  istediği rollere büründük. Gün sonunda T.K.’nın babası ile iletişime geçerek T.K.’yı almaya gelmesini söyledik. Giderken bizimle vakit geçirmekten memnun kaldığını yine gelmek istediğini söyledi bizler de kurumda olduğumuz günleri söyleyerek gelmesini beklediğimizi dile getirip vedalaştık. Hepimiz için çok özel ve güzel bir gün oldu.

Projenin Sonuçları: Gerçekleştirilen projenin sonunda amaçlanan hedeflere ulaşılmış, toplumda uzun zamandır süregelen engelli bireyler hakkındaki kalıplaşmış ve yanlış olan düşüncelere dair değişimin başlangıcı yapılmıştır. Bunun yanında hem müracaatçımız T.K için hem de toplum için güçlendirme çalışmaları sonuç vermiştir. T.K yaptığımız proje sonrasında kendi öz becerilerini kazanmış aynı zamanda eksik olan özgüveninin de tazelenmesi ve sağlamlaştırılması sağlanmıştır. Kurum bünyesinde yaptığımız bu proje sonrasında diğer gönüllülük ve sosyal farkındalık faaliyetlerinde öncü bir tim oluşturmuş olduk. Gönüllü gençlerin ve kurum çalışanlarına da örnek teşkil etmiş olduk. Hem sistem hem ekolojik yaklaşım çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz bu proje kapsamında bireyi ve toplumu anlamaya yönelik çalışmaların başlangıcı yapılmıştır.

 Projenin Özeti: Projede hedeflediğimiz amaç engele sahip olan bireyler için farkındalık oluşturmak ve toplumun onları diğer bireylerden farklı davranmasının ve acınası gözlerle bakmasının önüne geçerek toplumda her bireyin özel olduğunu ve herkesin eşit haklardan yararlanması gerektiği prensibiyle İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 27. Maddesini de ele alarak (Herkes, topluluğun kültürel yaşamına özgürce katılma, sanattan yararlanma ve bilimsel gelişmeye katılarak onun yararlarını paylaşma hakkına sahiptir) bu yola çıktık. Projede yapılan faaliyetler kahvaltı, gezi, müzikal gösteri, sahil gezisi ve kurum müdürü ile toplantı. Proje gerçekleştikten sonra amaçlanan hedeflere ulaşılmış engelli bireylerin toplumda sahip olduğu yanlış konum değiştirilmeye çalışılmıştır. Güçlendirmeye yönelik yapılan sosyal hizmet faaliyeti mikro, mezzo ve makro düzeyde başarıya ulaşmıştır. Sürdürülebilir değişim için ilk adımlar atılarak topluma örnek olunmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir